Camembert w polewie żurawinowo-czosnkowej - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

4 serki camembert (mogą być najtańsze),
1 jajko,
bułka tarta,
sól ziołowa lub warzywna (może być typu vegeta), pieprz, papryka łagodna, inne przyprawy do smaku,
oliwa z oliwek.
Sos:
1 mała kwaśna śmietana (12%),
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka cukru,
niskosłodzona żurawina.

Jak przyrządzić?

Serki przyprawiamy ze wszystkich stron. Rozbijamy jajko, na osobny talerz wysypujemy tartą bułkę i panierujemy serki. W tym samym czasie rozgrzewamy patelnię z oliwą. Tłuszczu powinno być dużo, żeby panierka szybko się upiekła. Kładziemy serki na patelnię i jak tylko będziemy widzieli, że spód się przyrumienił, obracamy. Później jeszcze obracamy kilkakrotnie, żeby serek się stopił w środku, ale nie przypalił z zewnątrz. Serki są gotowe, gdy staną się dosyć miękkie. Można wtedy wyłączyć ogień.Sos:Zgniatamy 2 ząbki czosnku i wkładamy do miski, wlewamy tam śmietanę, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Później dodajemy 6-10 łyżeczek żurawiny (żeby złamać smak czosnku, więc ilość jest zależna od wielkości dodanych ząbków) i łyżeczkę cukru. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą, a cukier rozpuści.Wykładamy serki na talerze i polewamy sosem. Można też sos nalać obok serka.

Jak podawać?

Można podać sam serek albo dodać do niego chleb lub ziemniaki. To już zależy od tego, czy ma to być danie obiadowe, czy też zakąska na imprezach. :)

Uwagi:

Dobrze smakuje z białym winem, a z napojów bezalkoholowych - z kwasem chlebowym.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Autoremilis

Camembert w polewie żurawinowo-czosnkowej: Podobne przepisy

Camembert w polewie żurawinowo-czosnkowej: wypróbuj również

Powiązane Tematy