Składniki:
10 dag rodzynek, kieliszek rumu (ok. 25 ml), 40 dag kuwertury z mlecznej czekolady, 15 dag prażonych migdałów, łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej albo pomarańczowej
Jak przyrządzić?
Rodzynki sparzyć, zalać na noc rumem, migdały uprażyć na patelni bez tłuszczu. Blachę wyłożyć folią aluminiową albo pergaminem. Kuwerturę czekoladową rozpuścić w rondelku, wystudzić, dodać do niej pokrojone w słupki uprażone migdały, rodzynki i pokrojoną skórkę cytrynową. Łyżeczką formować chrupki i układać na blaszce, po ok. 12-15 min wstawić je do lodówki, żeby całkowicie zastygły.
Potrzebne przybory:
miska, łyżka, blacha, folia aluminiowa, rondelek
Jak podawać?
Chrupkom nie potrzeba specjalnych ozdobników, ewentualnie w czasie stygnięcia można jeszcze powtykać rodzynki i kawałki migdałów na wierzch. Mniammm :)
Uwagi:
Uwaga: niepostrzeżenie można wciągnąć dużą ilość :D Świetny deserek na przyjęcie!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 50 szt. |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | maxina |