Migdałowe chrupki - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

10 dag rodzynek, kieliszek rumu (ok. 25 ml), 40 dag kuwertury z mlecznej czekolady, 15 dag prażonych migdałów, łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej albo pomarańczowej

Jak przyrządzić?

Rodzynki sparzyć, zalać na noc rumem, migdały uprażyć na patelni bez tłuszczu. Blachę wyłożyć folią aluminiową albo pergaminem. Kuwerturę czekoladową rozpuścić w rondelku, wystudzić, dodać do niej pokrojone w słupki uprażone migdały, rodzynki i pokrojoną skórkę cytrynową. Łyżeczką formować chrupki i układać na blaszce, po ok. 12-15 min wstawić je do lodówki, żeby całkowicie zastygły.

Potrzebne przybory:

miska, łyżka, blacha, folia aluminiowa, rondelek

Jak podawać?

Chrupkom nie potrzeba specjalnych ozdobników, ewentualnie w czasie stygnięcia można jeszcze powtykać rodzynki i kawałki migdałów na wierzch. Mniammm :)

Uwagi:

Uwaga: niepostrzeżenie można wciągnąć dużą ilość :D Świetny deserek na przyjęcie!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania35 min.
Trudnośćprosty
Porcje50 szt.
Kalorycznośćwysoka
Autormaxina

Migdałowe chrupki: Podobne przepisy

Migdałowe chrupki: wypróbuj również

Przepis na chrupki owsiane

... , ale także o zdrowych przekąskach. W dużej mierze to od nich zależy apetyt dziecka. Specjalnie z myślą o najmłodszych smakoszach, przepis na owsiane chrupki. ... , ale także o zdrowych przekąskach. W dużej mierze to od nich zależy apetyt ...

dawno temu

Kukurydziane Chrupki Reksio – przekąska dla małych i dużych

... Przenieś się w świat ulubionej kreskówki i razem ze swoim dzieckiem spróbuj nowych, kukurydzianych chrupek Reksio od marki Przysnacki. ... 68483Marka Przysnacki z myślą o wszystkich, którzy znają i kochają Reksia stworzyła nową, kukurydzianą ...

dawno temu

Kwas migdałowy w kosmetyce

... cieszącą się w ostatnim czasie ogromną popularnością w kosmetyce jest kwas migdałowy. Dowiesz się o nim znacznie więcej, jeżeli przeczytasz poniższy artykuł. ... cieszącą się w ostatnim czasie ogromną popularnością w kosmetyce jest kwas ...

dawno temu

Chrupiące Snacki idealne na imprezę

... i doprawisz wedle własnego smaku. Chrupki możesz jeść tak, jak lubisz – z solą, sosem indyjskim lub musem owocowym. Sprawdź, jak przygotować smakowite prażynki! ... i doprawisz wedle własnego smaku. Chrupki możesz jeść tak, jak lubisz – z solą, ...

dawno temu

Pikantny dip do chipsów

... było jeszcze smaczniej możesz przygotować pikantny sos do chipsów. To tylko chwila, a sprawi, że zwykłe chrupki nabiorą nowego wyrazu. ... było jeszcze smaczniej możesz przygotować pikantny sos do chipsów. To tylko chwila, a sprawi, że zwykłe ...

dawno temu

Peeling kwasem migdałowym

...   Złuszczanie skóry przy użyciu kwasu to jeden z popularniejszych zabiegów kosmetycznych. Taki rytuał pielęgnacyjny powinno zatem stosować się systematycznie, by nie dopuścić do zaniedbań i narastania naskórka. Produktem wykorzystywanym do tego ...

dawno temu

Mleko krowie czy napój roślinny? List do dietetyka

... O krowim mleku pisaliśmy tu wielokrotnie. O zwierzętach hodowlanych faszerowanych antybiotykami i chemią w paszy też. Czy zdrowszym zamiennikiem są napoje roślinne, tzw. mleko ryżowe, sojowe, migdałowe, owsiane? Na list Czytelniczki odpowiada ...

dawno temu

Pierwsze przekąski do rączki

... prażynki. Warto jednak wiedzieć, że są one solone. Możesz eksperymentowaći co kilka dni podawać na przemian chrupka, paluszka, biszkopta. Sama zauważysz z czym najlepiej radzi sobie twoja pociecha ...

dawno temu

Sałatka z orzechami

...   Są pożywne, poprawiają pamięć i ułatwiają koncentrację, a także są cennym źródłem witamin E i PP. Warto je zatem wpleść do naszego jadłospisu. Taka sałatka „na chrupko”, przyrządzona na ich bazie ... Są pożywne, poprawiają pamięć i ułatwiają ...

dawno temu

Chipsy i osobowość

... Osobowość, a jedzenie typu fast food, chrupki, chipsy... Kolejne zaskakujące badania Alana Hirscha - tego samego naukowca, który odkrył zależność między preferowanym smakiem lodów, a cechami ... tortillisą perfekcjonistami. Ludzie, którzy ...

dawno temu

Oryginalne omlety

... Jedne składniki nadają omletom wspaniały smak, inne sprawiają, że są ciekawe i mają chrupką konsystencję. Z powodzeniem omlet przygotować możemy zarówno na śniadanie czy popołudniową lub wieczorną ... bekonu pokrojone w kostkę i podsmażone na ...

dawno temu

Pieczona wołowina

... . Jeżeli jesteś ciekawa, w jaki sposób upiec omawiane mięso, by nie przypominało w smaku i konsystencji gumowej podeszwy, przeczytaj poniższy artykuł. Znajdziesz w nim wskazówki, które sprawią, że przygotowany przez ciebie kawałek mięsa będzie ...

dawno temu

Tłuszcze trans

... Gdzie występują tłuszcze trans? Znaleźć je można w produktach przeznaczonych do smarowania pieczywa, w wyrobach cukierniczych – chrupkach, słonych przekąskach, słodyczach. Tłuszcze trans ...

dawno temu

Nadchodzi jesień, a wraz z nią jabłka!

... mogą być bardziej lub mniej słodkie albo kwaśne. Miąższ jabłka jest sztywny, chrupki i pełny przezroczystego soku. Kolor skórki jabłka występuje w odcieniach zieleni, a gdy dojrzeje również w kolorze żółci ...

dawno temu

Czy latem można robić piling?

... występuje w kwaśnym mleku, jogurtach, żurach i kiszonkach. Redukuje odnowę komórkową skóry poprzez usunięcie zbędnych, zrogowaciałych komórek. 25612Kwas migdałowy łagodnie złuszcza skórę, odmładza ... mlekowy z argininą jest kwasem idealnym dla ...

dawno temu

Niezdrowe przekąski. Jak je ograniczyć?

... Badania wykazują, że jemy coraz więcej niezdrowych przekąsek. Uwielbiamy chipsy, chrupki, frytki, batony i inne słodycze. Chociaż wiemy, że te produkty są tuczące, to pokusa bardzo często ...

dawno temu

Kotlety z indyka w migdałach

... równomiernie płatki migdałowe. Zanurz kotlety z indyka w jajku, a następnie w płatkach. Dociśnij je mocno do powierzchni mięsa. Krok 5 Pyszny obiad już prawie gotowy. Pozostało ci tylko smażyć kotlety drobiowe na rozgrzanym maśle po 5 minut z ...

dawno temu

Powiązane Tematy