Składniki:
makaron penne (250 g),
rodzynki (3 łyżki stołowe),
kurczak (2 udka kurczaka bez kości),
twarożek light (pół opakowania),
mleko (2 łyżki stołowe),
curry (1 łyżka stołowa),
miód pitny półtorak (1/2 szklanki),
czosnek (1 drobno posiekany ząbek),
masło (3 łyżki stołowe),
oliwa z oliwek (1 łyżka stołowa),
2 listki laurowe (1 duży i 1 mały),
sól
Jak przyrządzić?
Do rondelka wrzucić:twarożek, wlać mleko, dodać curry, masło, oliwę, czosnek, liście laurowe.Zagotować, kiedy wrze, dolać miód pitny,zmniejszyć gaz na prawie minimum i gotować przez 20 min bez przykrycia. Należy pamiętać o mieszaniu sosu co jakieś 3-4 minuty. Objętość sosu zmaleje około 2,5 razy.Rodzynki zalać gorącą wodą (może być kranówa) na jakieś 15 min (żeby spulchniały).Kurczaka pokroić w słupki około 1 x 1 x 4 cm (wymiar przykładowy, słupki nie mogą być za grube).Na patelni (najlepiej teflonowej) usmażyć na złoty brąz słupki. Po usmażeniu patelnię zdjąć z gazu, tak aby mięso przestygło.W dużym garnku zagotować wodę z solą i olejem.Na wrzącą wodę wrzucić penne, skręcić gaz do 1/4 i gotować przez około 15-20 min.Po ugotowaniu zahartować (najlepiej na cedzaku, zalać zimną wodą).Nie należy zapominać jednak o sosie, na którym zaczyna się zbierać brzydka piana. Pianę należy rozmieszać z sosem i jeżeli sos jest już dość gęsty (coś typu śmietany 30%), to można go zdjąć z gazu.Do tak przygotowanego sosu wrzucić obsmażonego kurczaka i rodzynki. Wymieszać, a następnie dusić na małym ogniu pod przykryciem nie więcej niż 5 minut.Przed podaniem sosu usunąć listki laurowe.Do salaterki lub talerza na zupę nałożyć makaron penne, polać ciepłym sosem wraz z uduszonym kurczakiem.Aby poprawić wygląd potrawy, można udekorować listkiem bazylii i listkami rukoli.
Potrzebne przybory:
Garnek 3-litrowy,patelnia (najlepiej teflonowa),rondelek (1 litr),mały nożyk,duży ostry nóż do mięsa,łopatki drewniane (przydadzą się przy smażeniu).Panowie, nie używajcie metalowych narzędzi przy smażeniu na teflonie, bo żony was zabiją!
Jak podawać?
Najlepiej podawać w salaterkach lub w talerzach na zupę, wtedy potrawa nie ucieka z talerza. Podawać z białym półwytrawnym winem.Smacznego!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | 400 kcal porcja |
Przybliżony koszt | 50 zł |
Autor | ZaBa |