Składniki:
1/2 kg ziemniaków,
3 średnie marchewki,
1 pietruszka,
1 duży kalafior,
20-30 dag fasolki szparagowej (najlepiej żółtej),
gęsta śmietana 18%,
ziele angielskie, liść laurowy, vegeta, kostka rosołowa.
Jak przyrządzić?
Do garnka wkrój ziemniaki (w kostkę), zalej zimną wodą, dodaj marchew i pietruszkę (przekrój tylko wzdłuż), obraną fasolkę i kalafior, wrzuć 3 kostki rosołowe drobiowe, ziele angielskie i liść laurowy (ilość jak kto lubi). Wody w garnku powinno być tyle, aby przykryć warzywa, więcej nie dolewaj, bo "rozcieńczysz" tylko końcowy smak. Niech to się wszysko gotuje, do czasu gdy kalafior i fasolka będą miękkie. Jak to nastąpi, zmniejsz ogień do minimum i do naszykowanej wcześniej miski wyjmij łyżką cedzakową kalafior i fasolkę. Do oddzielnego naczynia przełóż marchew i pietruszkę. Ja w takim momencie pozbywam się również liści laurowych i ziela angielskiego, ale zrób, jak uważasz. Kalafior i fasolkę zmiksuj na papkę, dodaj 3-4 łyżki śmietany, vegety i całość wymieszaj (powinien być lekko przesolony smak). Marchew i pietruszkę zetrzyj na grubych oczkach tarki. Wszystko to załaduj z powrotem do garnka i zamieszaj. Gotowe, podaj ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem. Smacznego.
Potrzebne przybory:
garnek, łyżka cedzakowa, mikser/blender, tarka
Jak podawać?
Klasycznie, ze świeżym pieczywem.
Uwagi:
Nie używaj soli, tylko vegety lub innej przyprawy.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | mario |