Składniki:
4 kolorowe galaretki, 1 mleko skondensowane niesłodzone, owoce (np. brzoskwinie, wiśnie, truskawki, jagody). Na biszkopt: 4 jajka, 1 szkl. cukru kryształ, 2 łyżki wody, 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej, 1/2 szkl. mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Przygotować biszkopt: białka ubić na pianę, dodać cukier, dalej miksować na ładną masę, dodać wodę, żółtka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i na końcu proszek. Wszystko jeszcze chwilę miksować. Włożyć masę do dużej formy i piec ok. 25 min w 180 stopniach. Po upieczeniu zdjąć z niego "skórkę". Tymczasem mleko skondensowane rozlać po równo do 3 szklanek. Każdą z 3 galaretek wymieszać oddzielnie w 3 innych szklankach, tj. jedna galaretka przypada na 1 szkl. gorącej wody. Pozostawić, aż będą chłodne. Każdą galaretkę zmiksować ze szklanką leka skondensowanego na puszystą masę, wylać ją do formy na ostudzony biszkopt, wstawić do lodówki, zmiksować kolejną galaretkę z mlekiem(ok. 3 min miksować każdą) i wlać do formy i tak samo zrobić z ostatnią. Później, gdy masa stężeje, przygotować ostatnią galaretkę i wymieszać ją w 400 ml wody. Położyć owoce i wylać na wierzch galaretkę.
Uwagi:
Ciasto jest naprawdę pyszne, zawsze się udaje, od razu mówię, że mleko zmiksowane z galaretką nie wsiąknie wcale w ciasto. Pamiętajmy o tym, że i ciasto musi być dobrze ostudzone, i galaretka.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 20 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Lisette |