Składniki:
2 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. cukru + cukier waniliowy, 3/4 szkl. oleju roślinnego, 4 średnie jajka, 1 łyż. proszku do pieczenia, 1 łyż. cynamonu, 1 łyż. sody, 5-6 jabłek, 1 zapach, 1/2 szkl. orzechów laskowych lub włoskich, 1/2 szkl. rodzynek.
Jak przyrządzić?
Ubić mikserem cukier, jajka i zapach. Dodać olej i mąkę wymieszaną z cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać rodzynki i orzechy, jeszcze przez chwilę ubijać. Jabłka obrane pokroić w plastry i wymieszać z ciastem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godz.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 20 |
Autor | elka |