Składniki:
Makaron penne rigatte (ilość wedle uznania),
szynka w plastrach (obojętnie jaki rodzaj, ale mnie najlepiej smakuje polędwica sopocka),
rzadka śmietana słodka (taki kubeczek, kartonik),
gęsta śmietana słodka (troszkę mniejszy kubeczek niż tej rzadkiej),
brokuł,
sól i pieprz do smaku, kostka rosołowa.
Jak przyrządzić?
Kiedy makaron się gotuje, w drugim garnuszku do wody dodajemy kostkę rosołową i na wrzątek rzucamy brokuły wcześniej pocięte w różyczki (gotujemy 5 minut). Szynkę kroimy w kwadraciki i podsmażamy na patelni, aż się zrumieni. Brokuły ugotowane dodajemy na chwilę do szynki. Do garnka z ugotowanym makaronem wrzucamy szynkę i brokuły, zalewamy śmietanami i do smaku przyprawiamy pieprzem i solą. Życzę smacznego!
Jak podawać?
Na talerzu :)
Uwagi:
Przepis z Holandii.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Pawel |