Składniki:
3 żółtka, 150 g mąki, 150 g cukru, 3 g proszku do pieczenia, 150 g masła + ewentualnie dodatki: bakalie lub wiórki kokosowe, ja kroję drobniutko suszone figi
Jak przyrządzić?
Mikserem lub ręcznie połączyć żółtka z cukrem na białą masę - tzn. ubić, powoli dodawać resztę i zmiksować, ciasto jest dosc gęste, więc najlepiej robić ręcznie, przy użyciu trzepaczki, na koniec dodać bakalie. Masę odłożyć do lodówki na 3 godziny. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm, wycinać ciasteczka - wedle inwencji twórczej lub przy użyciu foremek. Na natłuszczoną blachę pokrytą pergaminem układać ciastka. Pokryć rozmąconym żółtkiem, używając pędzelka i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10 min.
Jak podawać?
Cudowne na jesienne podwieczorki, umoczone w herbacie (dlaczego nie z rumem?).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Autor | bati81 |