Składniki:
podwójny filet z piersi kurczaka,
4 duże podłużne bułki,
ogórek,
sałata lodowa,
jogurt naturalny, majonez, czosnek, natka pietruszki, cebula, olej, papryka ostra, sól, czosnek, mąka, bułka tarta, jajo
Jak przyrządzić?
Filet rozdzielić na połówki. Poprzecinać je wszerz na 4 cieńsze (razem 4 kotlety). Posolić, dodać nieco ostrej papryki, zostawić w lodówce na pół godziny. Kotlety obtoczyć w mące, następnie w jajku i w bułce tartej - dokładnie w tej kolejności - identycznie jak schabowego. Aby uzyskać grubszą panierkę, czynność można powtórzyć.Smażyć na średnio rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.Sos:Do małego kubeczka jogurtu naturalnego wcisnąć ząbek czosnku, dodać dużą łyżkę majonezu, posiekaną natkę pietruszki, posolić, wymieszać, zostawić w lodówce na pół godziny.Bułki (najlepiej takie sprzed dwóch dni - twarde) przekroić na pół i wrzucić na 6-7 minut do piekarnika nagrzanego do 220-250 stopni.Na opieczoną bułkę położyć filet, drobno porwaną sałatę, pokrojony w półkrążki świeży ogórek, kilka paseczków cebuli. Całość polać obficie sosem i przykryć resztą bułki.
Uwagi:
Można dodać różne świeże warzywa, np. pomidor czy paprykę, jak ktoś lubi.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Edek z Fabryki Kredek |