Składniki:
1 kg ziemniaków, półtorej lub 2 szklanki mąki, 1 jajko, sól, ser żółty, 1 papryka, 1 cebula, 1 pomidor, kiełbasa, zioła prowansalskie, przyprawa do zup.
Jak przyrządzić?
Robimy ciasto kopytkowe - ziemniaki gotujemy dzień wcześniej i nazajutrz przekręcamy przez maszynkę. Dodajemy do nich mąkę, jajko i sól, zagniatamy ciasto.Wcześniej drugiego dnia na patelni smażymy paprykę, cebulę, kiełbasę, pomidor, doprawiając ziołami i przyprawą do zup - wszystko ma osiągnąć konsystencję podduszonych warzyw.Ścieramy ser żółty na tarce (grubo lub jak kto chce).Ciasto kopytkowe rozwałkowujemy albo ręcznie robimy z niego placuszki, pakujemy do środka starty ser zmieszany z warzywami i kiełbasą, zaklejamy jak pierogi i gotujemy we wrzątku (wrzucamy na gotującą się wodę dopiero) tak jak kopytka.
Potrzebne przybory:
maszynka do mięsa, cedzak do wyciągania kopytek z wody, misa do wyrobienia ciasta, patelnia, tarka, wałek i stolnica ewentualnie
Jak podawać?
Podajemy z sosem myśliwskim albo pomidorowym, albo jak kto lubi.
Uwagi:
Nadzienia nie należy nakładać za dużo, żeby kopytka się mogły lekko wynurzyć.Uwaga: przepis wygląda na skomplikowany, ale jest prościutki :)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | bardzo trudny |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Bearek |