Składniki:
400 g mięsa z podudzia indyczego,
2 ząbki czosnku,
chili,
majeranek,
pieprz, sól,
2-3 łyżki białego wina lub winnego octu,
2 łyżki oleju,
1/2 szklanki bulionu drobiowego (z kostki),
400 g śliwek,
łyżka mąki.
Jak przyrządzić?
Mięso opłukać, pokroić w kostkę. Wymieszać z obranym i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Posypać majerankiem, chili, solą i pieprzem. Skropić winem lub octem. Odstawić na 30 min do lodówki. Następnie zrumienić je na oleju. Oprószyć mąką. Zalać bulionem. Dusić ok. 20 min.Śliwki opłukać, poprzekrawać na połówki. Usunąć pestki. Miąższ pokroić w ćwiartki. Owoce dodać do mięsa. Dusić jeszcze ok. 10 min.
Jak podawać?
Podawaź z ryżem lub kaszą perłową ugotowaną na sypko.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | mfala |