Składniki:
Jajka, dodatki wedle gustu, ja polecam cebulę i kiełbasę, odrobina mleka i mąki.
Jak przyrządzić?
Roztrzepujemy jajka (ilość dowolna, dla mnie wystarczają 3 i mam pełny brzuch na co najmniej 3-4 godziny, bo jak wiemy, jajka są sycące), dodajemy odrobinę mleka i mąki, na oko, żeby zagęścić jaja. Na trzy jajka potrzeba około łyżki mąki i 2-3 łyżek mleka, ale tak naprawdę ile dacie, tyle będzie dobrze, bo to bardzo niewymagające danie. Dokładnie to roztrzepmy, żeby było jak najmniej grudek mąki (mnie nigdy nie udało się osiądnąć jednolitej masy, bo brak mi cierpliwości, gdy jestem głodna, ale to w niczym nie przeszkadza). W międzyczasie smażymy cebulę, lekko ją rumieniąc, i kiełbasę (najlepiej na chrupiąco). Dodajemy sól i pieprz do smaku. Smażymy omlet, aż zrobi się rumiany. Łączymy z dodatkami.
Uwagi:
To jest zwykły omlet, dodatki są dowolne, ale nie ma to jak chrupiąca kiełbaska. Idealne na studencką kieszeń (spokojnie można się zmieścić w 3 zł). Polecam!
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | kathia |