Składniki:
2 piersi kurczaka - filety,
zioła do drobiu, np. Kamis, pieprz cayenne, papryka ostra,
3 duże cebule,
5 dużych marchewek,
bulion z oliwą z oliwek i ziołami, śmietana,
makaron świderki.
Jak przyrządzić?
Filety pokroić w paski i przyprawić, odstawić na pół godziny do lodówki. Cebulę obrać, pokroić w paski. Marchewkę obrać i pokroić w krążki. Na dużej patelni podgrzać oliwę z oliwek (ja akurat dostałam niedawno taką z czosnkiem i kawałkami suszonych pomidorów, ale taka normalna też może być). Podsmażyć kawałki kurczaka. Dodać cebulę i marchewkę. 1,5 kostki bulionu rozpuścić w gorącej wodzie i zalać kurczaka. Wszystko dusić na małym ogniu ok. 30 min pod przykryciem. Pod koniec gotowania odlać z patelni ok. 200 ml bulionu i rozrobić w nim śmietanę. Następnie rozrobiony sos połączyć z całą potrawą i pozostawić na ogniu kilka minut, kilka razy mieszając. Makaron ugotować.
Potrzebne przybory:
głęboka patelnia z pokrywką
Jak podawać?
Na gorąco.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | indygobebe i szalamejka |