Składniki:
250 g makaronu penne,
2 pojedyncze piersi kurczaka lub jedna podwójna,
1 mała cukinia,
3 pomidory,
1 mała cebula,
4 ząbki czosnku,
0,5 szklanki oliwy z oliwek,
chili,
pieprz czarny,
sól,
oregano,
bazylia.
Jak przyrządzić?
Cukinię umyć, pokroić w dużą kostkę, posolić i odstawić w durszlaku do zlewu na ok. 30 min, aby pozbyć się nadmiaru wody. Cebulę i kurczaka pokroić. Czosnek przepuścić przez praskę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić szczyptę chili, następnie cebulę i czosnek, podsmażyć, dodać kurczaka. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, wyciąć gniazda i pokroić w ósemki. Wrzucić na patelnię, dusić ok. 10 min, aż pomidory się rozgotują. Cukinię przelać wodą i dodać na patelnię, dodać szczyptę pieprzu, oregano i bazylii oraz soli do smaku, dusić ok. 8 min. W międzyczasie ugotować makaron. Gotowy sos wymieszać z gorącym makaronem i podawać.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3-4 |
Autor | Dudtka |