Składniki:
10 plasterków szynki konserwowej (prostokątnej), 4 jajka, łyżka ostrego chrzanu, sól, pieprz, majonez, żelatyna, kostka rosołowa, warzywa do dekoracji, np. świeży ogórek, pomidor, natka pietruszki itp.
Jak przyrządzić?
Ugotowane na twardo jajka pokroić drobno, dodać chrzan i majonez, przyprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać. Przygotowanym farszem posmarować szynkę i formować rulonki. Układać na półmisku, udekorować warzywami. Przygotować żelatynę wg przepisu (na ok. 1 litra), do gorącej dodać kostkę rosołową. Tężejącą zalać szynkę i odstawić do ostygnięcia.
Uwagi:
Do farszu można dodać zamiast chrzanu ugotowane pieczarki lub szczypiorek lub kwaszony ogórek.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | ANUSIA |