Składniki:
Cebula, mięso mielone (ilość według uznania), bułka, 1-2 jajka, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy, puszka kukurydzy, puszka fasoli czerwonej, puszka groszku, woda lub rosół, przyprawy.
Jak przyrządzić?
Bułkę namoczyć w wodzie (jak do kotletów mielonych), dodać do mięsa mielonego, a później jeszcze dodać jajka (surowe), pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę, wymieszać, przyprawić. Z takiej masy formować małe kuleczki i smażyć je na oleju kilka minut. Wrzucić je do garnka i zalać wodą lub rosołkiem, tak aby płyn był trochę nad ich poziomem. Doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut, po czym dodać kilka łyżek koncentratu pomidorowego (jego ilość zależy od ilości wody bądź rosołu) oraz fasolę, kukurydzę i groszek, podgrzać jeszcze chwilkę i przyprawić.
Jak podawać?
Można podawać jako samodzielne danie, ale również z ryżem, makaronem itp., a do tego jakaś surówka.
Uwagi:
Zupka ta jest specjalnością mojej dobrej koleżanki, znika ze stołu zaraz po tym, jak się na nim pojawi. Podaję przepis stosowany przez nią, przeze mnie i jeszcze kilka innych osób, zupka jest bardzo prosta i dlatego można ją modyfikować (np. dodać jeszcze cebulę, czosnek, białą fasolę itp.).Nie podaję dokładnych ilości mięsa ani wody w przepisie, bo to sprawa indywidualna i zależy od tego, czy chcemy więcej, czy mniej zupki, podobnie jest z warzywami z puszki.Czas smażenia kulek mięsnych również zależy od ich wielkości (niektórzy wolą większe, a niektórzy mniejsze, a wiadomo, jak w tym przypadku jest z czasem).
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | monika |