Składniki:
Na ciasto:
30 dag mąki,
20 dag masła,
10 dag cukru,
1 żółtko,
2 łyżki śmietany,
szczypta soli.
Na krem:
1 opakowanie kremu karpatka,
10 dag masła,
1/2 l mleka,
2 łyżki spirytusu.
Jak przyrządzić?
Na stolnicę wysypać mąkę, cukier, szczyptę soli i żółtko, posiekać z margaryną, dodać śmietanę. Zagnieść szybko ciasto, schłodzić.Ciasto rozwałkować na 1/2 cm, pociąć radełkiem na równej wielkości prostokąty, w co drugim wyciąć foremką serduszko, piec ok. 10 minut w 180°C, ostudzić.Krem: w 1/2 szklanki mleka rozmieszać krem karpatka, resztę mleka zagotować, połączyć z rozrobionym kremem, zagotować. Ostudzić, miksując, dodawać do masła, na koniec dodać spirytus.Na każde pełne ciastko nałożyć krem, przykryć prostokątem z wyciętym serduszkiem. Ciastka schłodzić, posypać cukrem pudrem.
Potrzebne przybory:
radełko, foremka w kształcie serduszka
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 20 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Eowina |