Składniki:
Drobiowe mięso mielone (0,5 kg),
bułka tarta,
jajko,
ser z niebieską pleśnią - Lazur albo coś podobnego,
ulubione przyprawy do mięsa mielonego.
Jak przyrządzić?
Mięso dobrze wymieszać z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Podczas formowania kotlecików wsadzać do środka nieduże kawałki sera pleśniowego i dokładnie zalepiać, bo podczas smażenia ser próbuje się wydostać ;-) Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oliwie z oliwek. Pycha!
Jak podawać?
Kotlety podaję z sosem serowym (najczęściej z paczki - Knorra) i z surówką z selera. Świetnie się komponuje.
Uwagi:
Nie dodaję do mięsa cebuli, bo nie lubię, ale w zamian czasami dorzucam pieczarki. Zależy od inwencji. Dzięki dodaniu bułki tartej do mięsa kotleciki są bardzo chrupiące i fajne w smaku.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Fantaz_ja |