Kotleciki z serem pleśniowym

Przepis kulinarny

Składniki:

Drobiowe mięso mielone (0,5 kg),
bułka tarta,
jajko,
ser z niebieską pleśnią - Lazur albo coś podobnego,
ulubione przyprawy do mięsa mielonego.

Jak przyrządzić?

Mięso dobrze wymieszać z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Podczas formowania kotlecików wsadzać do środka nieduże kawałki sera pleśniowego i dokładnie zalepiać, bo podczas smażenia ser próbuje się wydostać ;-) Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oliwie z oliwek. Pycha!

Jak podawać?

Kotlety podaję z sosem serowym (najczęściej z paczki - Knorra) i z surówką z selera. Świetnie się komponuje.

Uwagi:

Nie dodaję do mięsa cebuli, bo nie lubię, ale w zamian czasami dorzucam pieczarki. Zależy od inwencji. Dzięki dodaniu bułki tartej do mięsa kotleciki są bardzo chrupiące i fajne w smaku.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
AutorFantaz_ja

Kotleciki z serem pleśniowym: Podobne przepisy

Kotleciki z serem pleśniowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy