Składniki:
Żeberka ok. 1 kg,
1-2 duże cebule,
1 szkl. keczupu,
1 cytryna,
pieprz,
sól,
przyprawy,
ewentualnie chili ze słoika,
czosnek - jak ktoś lubi :)
Jak przyrządzić?
Żeberka obgotować, wyjąć z wody twardawe. Cebulę pokroić w grubsze talarki, wrzucić na patelnię, wlać 1 szkl. keczupu. Dusić, dodać sok z 1 cytryny, ewentualnie sos chili (jak ktoś woli na ostro). Można dodać czosnek, jak ktoś lubi, wtedy są takie bardziej wyraziste, pieprz, sól, przyprawy - zagotować. Do naczynia żaroodpornego włożyć żeberka, zalać je sosem i zapiec w piekarniku przez ok. 15-25 min (trzeba zobaczyć, czy się podpiekły) w 180 st. C.
Potrzebne przybory:
patelnia, garnek, naczynie żaroodporne, łyżka, widelec, nóż, szklanka
Jak podawać?
Bardzo dobre na obiad z ziemniakami lub jako przystawka.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Autor | Anawozik |