Żeberka zapiekane - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Żeberka ok. 1 kg,
1-2 duże cebule,
1 szkl. keczupu,
1 cytryna,
pieprz,
sól,
przyprawy,
ewentualnie chili ze słoika,
czosnek - jak ktoś lubi :)

Jak przyrządzić?

Żeberka obgotować, wyjąć z wody twardawe. Cebulę pokroić w grubsze talarki, wrzucić na patelnię, wlać 1 szkl. keczupu. Dusić, dodać sok z 1 cytryny, ewentualnie sos chili (jak ktoś woli na ostro). Można dodać czosnek, jak ktoś lubi, wtedy są takie bardziej wyraziste, pieprz, sól, przyprawy - zagotować. Do naczynia żaroodpornego włożyć żeberka, zalać je sosem i zapiec w piekarniku przez ok. 15-25 min (trzeba zobaczyć, czy się podpiekły) w 180 st. C.

Potrzebne przybory:

patelnia, garnek, naczynie żaroodporne, łyżka, widelec, nóż, szklanka

Jak podawać?

Bardzo dobre na obiad z ziemniakami lub jako przystawka.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćprosty
Porcje4-6
AutorAnawozik

Żeberka zapiekane: Podobne przepisy

Żeberka zapiekane: wypróbuj również

Powiązane Tematy