Składniki:
75 dag piersi indyczej, 0,5 kg pieczarek, 4 pory, co najmniej 0,5 l śmietany kremówki, jarzynka lub coś w tym rodzaju.
Jak przyrządzić?
Pierś indyczą pociąć na plastry grubości 0,5 cm, posolić i panierować w mące, jajku i tartej bułce. Tak przygotowane kotlety obsmażyć na oliwie (aby były lekko zrumienione). W żaroodpornym naczyniu ze szczelną pokrywą układać warstwami: kotlety z indyka, pory pokrojone w krążki, pieczarki pokrojone w plasterki (Makłowicz nie radzi myć pieczarek, tylko wycierać). Wszystkie kolejne warstwy posypać jarzynką. Na koniec wlać śmietanę, naczynie szczelnie przykryć (żeby nie wykipiało, pod pokrywę daję jeszcze folię metalową) i dusić w piekarniku półtorej godz. w 170 stopniach (po godzinie można zmniejszyć temperaturę do 150 stopni).
Potrzebne przybory:
deska, nóż
Jak podawać?
Podawać z białym pieczywem.
Uwagi:
Jest to potrawa nieodmiennie budząca zachwyt gości. Może zabiera w przygotowaniu trochę czasu, ale za to można ją przygotować dzień wcześniej i nic nie straci z walorów smakowych.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 140 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6-8 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | funia |