Składniki:
2 kg mąki, 0,5 kg cukru, 0,5 kg tłuszczu (masło roślinne, margaryna), 0,75 l mleka, 0,75 dag dyni, 10 dag drożdży, olejek migdałowy.
Jak przyrządzić?
Drożdże rozrobić ze szklanką letniego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i zostawić do wyrośnięcia. Dojrzałą żółtą dynię obrać ze skórki, drobno pokroić i rozgotować w 0,5 l mleka. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, cukier, olejek migdałowy, stopiony tłuszcz i rozgotowaną (zmiksowaną) dynię, wszystko dokładnie wyrobić. Piec w gorącym piekarniku (180 stopni) ok. 1 godziny.
Uwagi:
Ilość podanych składników wystarcza na upieczenie dwóch dużych placków - dwie blachy o wymiarach 35 x 25 cm.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Autor | Elżbieta |