Składniki:
1 zwykła sałata,
1 sałata radicchio (czerwona cykoria),
1 sałata lodowa,
kilka plasterków polędwicy sopockiej lub drobiowej,
puszka kukurydzy,
papryka.
Sos:
3 łyżki oliwy,
2 łyżki octu,
1 łyżeczka musztardy,
bazylia.
Jak przyrządzić?
Sałaty rwiemy na kawałki, wędlinę i paprykę kroimy, dodajemy odsączoną kukurydzę.Składniki sosu wlewamy do małego słoiczka, zakręcamy i potrząsamy, aż dobrze się połączą.
Jak podawać?
Z chrupkim lub ciemnym chlebem.
Uwagi:
Dodaję zawsze tylko kilka listków radicchio, ze względu na jej gorzkawy smak. Jej zaletą jest za to piękny kolor. Goryczkę znosi słodycz kukurydzy.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Martusia |