Składniki:
Na biszkopt: 4 jaja, 8 łyżek cukru kryształu, 5-6 łyżek przesianej mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Na krem: małe opakowanie śmietanki 30% (czyli jakieś 250 ml), 2 łyżki cukru pudru (raczej do smaku), to samo z cukrem waniliowym (może być mały), śmietan-fix (śmietana będzie miała lepszą konsystencję), tabliczka białej czekolady, wiórki kokosowe.
Jak przyrządzić?
Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na pianę, pod koniec dodając cukier. Kiedy masa stanie się sztywna, dodajemy żołtka jedno po drugim, ciągle ucierając. Kiedy masa się połączy, dodajemy przesianą mąkę, ale małymi porcjami (jeśli ktoś poprzednie czynności wykonywał mikserem, należy go teraz wyłączyć). Mieszamy teraz drewnianą łyżką bardzo powoli i dokładnie, aby nie powstały grudki, pod koniec dodajemy proszek. Mieszamy, wylewamy na blachę posmarowaną margaryną i obsypaną bułką tartą, wkładamy do piekarnika i pieczemy. Przygotowujemy krem: śmietanę ubijamy z cukrami, pod koniec dodając śmietan-fix, startą białą czekoladę i wiórki uprzednio przesmażone na suchej patelni na złoto. Jeśli mamy już upieczony biszkopt, kroimy go na pół, górną połowę rozdrabniamy i dajemy do kremu śmietanowego.Połowę biszkopta nasączamy jakimś alkoholem połączonym z wodą (dobry jest rum), dajemy na to krem biszkoptowo-śmietanowy i odrobinę wiórków kokosowych... Bomba!
Potrzebne przybory:
mikser
Jak podawać?
Podawać do kawy.
Uwagi:
Fantastyczne w smaku, proste w przygotowaniu, choć przepis długi.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Marta |