Składniki:
Mięso wieprzowe (karczek, łopatka) ok. 50 dag,
kapusta pekińska (pół),
cebula,
czosnek,
ogórek,
2 duże pomidory,
mała czerwona papryka,
300 ml jogurtu naturalnego,
oregano, chili, przyprawa do grilla, cukier, sól, pieprz, olej.
Jak przyrządzić?
Od mięsa odkroić wszystkie żyłki i duże kawałki tłuszczu. Następnie mięso pokroić w drobną kostkę. Przyprawę do grilla wymieszać ze sporą ilością chili i 2 łyżkami oleju. Wysmarować tym mięso i odstawić do lodówki. Pół kapusty pekińskiej pokroić w paski (dł. ok. 3 cm), cebulę i paprykę pokroić w kostkę, pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w większą kostkę, ogórka pokroić w półplasterki. 2-3 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, dodać łyżeczkę oregano, cukru i szczyptę soli, ucierać razem ok. 3 min i zalać jogurtem, odstawić do lodówki. Mięso smażyć przez 10 min, następnie podlać trochę wodą i smażyć dalej ok. 15 min pod przykryciem, później smażyć do odparowania wody i żeby było mocno przypieczone i suche. Po ostygnięciu posiekać na małe kawałki i połączyć z warzywami, zalać jogurtem i wymieszać. Odstawić do lodówki na 1 godz., aby kapusta zmiękła i wszystko się przegryzło (można czasem przemieszać).
Potrzebne przybory:
duża miska, patelnia, kubek
Jak podawać?
Podawać po "odsiadce" w lodówce, ponieważ na początku warzywa są bez smaku i dopiero później łączą się z sosem. Czasochłonność przepisu jest rekompensowana przez zachwycone gęby biesiadników wódkowych i nie tylko:-)
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | skulinkaa |