Składniki:
1 kg ziemniaków,
6-8 ogórków kiszonych,
1 por,
1 puszka groszku konserwowego,
5 jajek,
1 słoik majonezu,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki umyć i zawinąć w folię aluminiową, piec 40-50 minut w 220 st. C. Sprawdzać w międzyczasie, czy w ziemniaki przez folię wchodzi łatwo widelec.Sałatka:Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki i pokroić w średnią lub drobną kostkę. Ogórki również pokroić w kostkę, por drobno pokroić, groszek wylać na sitko, odczekać, aż obcieknie z wody.Pokrojone jajka, por, ogórki kiszone wrzucić do miseczki, dodać groszek konserwowy, majonez i pieprz oraz sól wedle uznania, wymieszać.Po upieczeniu ziemniaków odwinąć je z folii aluminiowej, lecz nie wyjmując ich z niej, przekroić na pół, lekko posolić i włożyć do środka naszykowaną wcześniej sałatkę.
Jak podawać?
Podawać na talerzach, nie usuwając folii aluminiowej.
Uwagi:
Potrawa może zastąpić obiad, jest bardzo sycąca.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Edi |