Składniki:
Kanie, 1 marchewka, 1 cebula, 2 kostki rosołowe, majeranek, gałka muszkatołowa, imbir, dwie łyżki mąki, łyżka oleju, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.
Jak przyrządzić?
Marchewkę skrobiemy i kroimy, najlepiej w słupki. Następnie wrzucamy ją do garnka i gotujemy około 10 minut w litrze wody.W czasie gdy marchewka się gotuje, kroimy kapelusze kani (pozbywając się wcześniej nóżek), tak aby kawałki przypominały flaczki - czyli w poprzek blaszek. Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Po zeszkleniu wsypujemy do niej pokrojone kanie i mieszamy.Potrawa zaczyna syczeć i gwałtownie tracić na objętości. Mieszając od czasu do czasu grzyby, wracamy do wywaru na marchewce - dorzucamy do niej dwie kostki rosołowe. Po ok. 5 minutach duszenia grzybów z cebulą przerzucamy zawartość patelni do garnka z wywarem marchwiowo-rosołkowym.Dolewamy wody, dodajemy majeranku (sporo), ziele angielskie, liść laurowy, odrobinę gałki muszkatołowej, imbiru, następnie solimy i pieprzymy do smaku. W czasie gdy w garnku składniki zaczynają przegryzać się z przyprawami, zajmujemy się przygotowaniem zasmażki.Na rozgrzaną patelnię wrzucamy dwie łyżki mąki. Prażymy ją parę chwil (aż mąka lekko ściemnieje), a następnie dodajemy łyżkę oleju i całość mieszamy. Trzymamy jeszcze chwilę na ogniu, a następnie rozprowadzamy szklanką wywaru z garnka - i wlewamy wszystko do prawie gotowej już potrawy. Gotujemy całość 10 minut, w razie potrzeby dosalamy do smaku, nalewamy na talerze i jemy.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | RaF |