Zdrowe przyprawy
JOLANTA MARTIN • dawno temuPrzyprawy spełniają ważną rolę w kuchni. Poprawiają smak potraw, nadają im aromat i sprawiają, że nawet najbardziej banalne danie może stać się wyjątkowe. Podczas przygotowywania posiłku należy pamiętać, że wiele przypraw wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Warto więc poznać walory zdrowotne najczęściej stosowanych w polskiej kuchni ziół.
Bazylia
Idealna przyprawa do dań z pomidorów oraz potraw kuchni śródziemnomorskiej. Doskonale harmonizuje z czosnkiem, cebulą i pieprzem. Bazylia poprawia trawienie, pobudza apetyt oraz zapobiega wzdęciom.
Czosnek
Nie wszyscy lubią jego smak, a szkoda, bo to niezwykle zdrowa przyprawa. Czosnek zawiera związek bogaty w siarkę zwany allicyną, który nadaje mu ostry smak. Allicyna posiada silne właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i przeciwwirusowe. Z tego względu przed erą antybiotyków czosnek był powszechnie używany do zwalczania wielu infekcji. Zdolność zwalczania drobnoustrojów posiada jedynie świeży czosnek, gotowanie i smażenie pozbawia go tych właściwości. Czosnek posiada także udowodnione działanie przeciwmiażdżycowe, gdyż obniża działanie złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Już niewielkie ilości czosnku dodane do potraw zwiększają wydzielanie soków trawiennych i zapobiegają nadmiernej fermentacji w jelitach. Należy jednak pamiętać, że świeży czosnek może być zbyt ciężkostrawny dla osób ze schorzeniami przewodu pokarmowego.
Kminek
Bardzo popularna przyprawa, którą stosowano w Polsce już za czasów pierwszych Piastów. Dodaje się ją do dań z kapusty, licznych zup, a także do różnych gatunków tłustych mięs. Używany jest także w przemyśle spożywczym jako dodatek do produkcji kiełbas i przy wypieku wielu rodzajów pieczywa. Kminek wywiera działanie rozkurczowe na przewód pokarmowy, doskonale zapobiega wzdęciom i dolegliwościom trawiennym. Wzmaga apetyt, a w przypadku kobiet karmiących ma działanie mlekopędne.
Majeranek
Dodawany jest przede wszystkim do wielu dań ciężkostrawnych — tłustych mięs, flaczków, zupy grochowej i fasolowej a także do żuru. Majeranek pobudza wydzielanie enzymów trawiennych i zapobiega nadmiernej fermentacji w jelitach. Dodatkowo w niewielkim stopniu działa również przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.
Oregano
Jest to najbardziej popularna nazwa lebiodki pospolitej, która jest przyprawą stosowaną do licznych potraw kuchni śródziemnomorskiej. Idealnie pasuje do pizzy, spaghetti, dań z pomidorów, a także pieczonych mięs i sałatek. Oregano pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci, a w związku z tym ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów.
Papryka ostra
Stanowi nieodłączny dodatek do gulaszu, jak również licznych sosów oraz potraw mięsnych. Swój ostry, piekący smak zawdzięcza alkaloidowi o nazwie kapsaicyna, który ma działanie przeciwbakteryjne, a także, według ostatnich odkryć naukowych, może działać przeciwnowotworowo. Papryka jest bogata w witaminy — zawiera duże ilości witaminy A, C oraz witamin z grupy B. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i poprawia apetyt.
Pieprz czarny
Przyprawa niezbędna w każdej kuchni. Idealnie pasuje do mięs, można używać jej do zaostrzenia smaku zup, sosów i sałatek. Pieprz pobudza wydzielanie soków trawiennych i zwiększa ukrwienie tkanek. Zbyt duża ilość tej przyprawy może działać drażniąco na przewód pokarmowy.
Tymianek
Stosowany jest do przyprawiania mięs, ryb, licznych sosów oraz zup. Świeże liście tymianku możemy dodawać do sałatek. Tymianek ma działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne oraz doskonale reguluje trawienie i zapobiega wzdęciom. Działa również wykrztuśnie i rozrzedza wydzielinę dróg oddechowych, dlatego wykorzystuje się go przy produkcji syropów na kaszel. Tymianku nie wolno używać w zbyt dużej ilości, ponieważ zawiera tymol – związek, który w nadmiarze może być trujący.
W naszym kraju coraz bardziej popularne i modne staje się używanie świeżych ziół (np. tymianku, bazylii) wyhodowanych w przydomowym ogródku lub w doniczce na oknie. Takie przyprawy mają najwspanialszy aromat i najbardziej pozytywny wpływ na nasze zdrowie. W przypadku, gdy kupujemy wysuszone przyprawy w torebkach, należy pamiętać, aby zawsze przesypać je do szczelnie zamkniętych opakowań. Tak przechowywane długo zachowają swój smak i zapach.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze