Penne po włosku

Przepis kulinarny

Składniki:

Makaron penne - 1 paczka,
bazylia - dwie duże gałązki (ok. 15-20 listków),
pomidorki koktajlowe - ok. 20 sztuk,
bazylia suszona - ok. połowy saszetki,
parmezan - 2 paczki (ok. 150 g) lub więcej wg uznania,
rukola - jedno opakowanie,
ocet balsamiczny, sól, pieprz - do smaku,
oliwa z oliwek.

Jak przyrządzić?

Do osolonej, gotującej się wody z oliwą z oliwek wrzucamy makaron. Gotujemy, by był półtwardy.W tym czasie do miski wrzucamy pokrojone na ćwiartki pomidorki, porwane listki bazylii. Zalewamy dużą ilością oliwy z oliwek i posypujemy suszoną bazylią. Odstawiamy na bok, by zalewa wsiąkła w pomidorki. Gdy makaron jest ugotowany, odsączamy go i przekładamy jeszcze gorący do dużej miski. Teraz najważniejsza część - do GORĄCEGO makaronu wsypujemy powoli parmezan, tak by go obkleił. Dzięki temu sałatka połączy się ze sobą idealnie. Następnie wrzucamy pomidorki z oliwą oraz umyte liście rukoli (w całości).Dokładnie mieszamy, dolewamy do sałatki ocet balsamiczny (wg uznania).Doprawiamy solą, pieprzem.

Potrzebne przybory:

garnek, duża i średnia miska, drewniana łyżka do mieszania sałatki

Jak podawać?

Sałatkę podawać tuż przed głównym daniem lub jako podstawę posiłku.

Uwagi:

Sałatka jest idealna, gdy jest lekko przestudzona - ni to ciepła, ni to zimna.Idealna jako danie główne.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje5-6
Kalorycznośćśrednia/wysoka
Przybliżony koszt15 zł
AutorEskeniaa

Penne po włosku: Podobne przepisy

Penne po włosku: wypróbuj również

Powiązane Tematy