Składniki:
Makaron penne - 1 paczka,
bazylia - dwie duże gałązki (ok. 15-20 listków),
pomidorki koktajlowe - ok. 20 sztuk,
bazylia suszona - ok. połowy saszetki,
parmezan - 2 paczki (ok. 150 g) lub więcej wg uznania,
rukola - jedno opakowanie,
ocet balsamiczny, sól, pieprz - do smaku,
oliwa z oliwek.
Jak przyrządzić?
Do osolonej, gotującej się wody z oliwą z oliwek wrzucamy makaron. Gotujemy, by był półtwardy.W tym czasie do miski wrzucamy pokrojone na ćwiartki pomidorki, porwane listki bazylii. Zalewamy dużą ilością oliwy z oliwek i posypujemy suszoną bazylią. Odstawiamy na bok, by zalewa wsiąkła w pomidorki. Gdy makaron jest ugotowany, odsączamy go i przekładamy jeszcze gorący do dużej miski. Teraz najważniejsza część - do GORĄCEGO makaronu wsypujemy powoli parmezan, tak by go obkleił. Dzięki temu sałatka połączy się ze sobą idealnie. Następnie wrzucamy pomidorki z oliwą oraz umyte liście rukoli (w całości).Dokładnie mieszamy, dolewamy do sałatki ocet balsamiczny (wg uznania).Doprawiamy solą, pieprzem.
Potrzebne przybory:
garnek, duża i średnia miska, drewniana łyżka do mieszania sałatki
Jak podawać?
Sałatkę podawać tuż przed głównym daniem lub jako podstawę posiłku.
Uwagi:
Sałatka jest idealna, gdy jest lekko przestudzona - ni to ciepła, ni to zimna.Idealna jako danie główne.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5-6 |
Kaloryczność | średnia/wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Eskeniaa |