Składniki:
2 jajka, 8 dag cukru, 8 dag mąki, 1 torebka cukru waniliowego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 25 dag konfitury morelowej, 2 łyżki likieru pomarańczowego, 25 dag serka mascarpone (lub serka śmietankowego), 2 płaskie łyżki cukru pudru, rdzeń z jednej laski wanilii, skórka otarta z jednej cytryny, 75 dag nektarynek, 2 łyżki grubo posiekanych pistacji.
Jak przyrządzić?
Oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki, a żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubij na sztywno. Pianę połącz z żółtkami. Do masy przesiej oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Dno tortownicy (24 cm) przykryj krążkiem papieru do pieczenia. Wlej ciasto biszkoptowe. Wierzch wygładź szerokim nożem. Tortownicę wsuń do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. C. Piecz ciasto ok. 20 min. Upieczone ciasto pozostaw w tortownicy. Konfiturę morelową podgrzej w rondelku, w razie potrzeby rozcieńcz ją kilkoma łyżkami wody. Przetrzyj przez sitko. Wymieszaj z likierem pomarańczowym. Następnie biszkopt wyjmij z tortownicy, posmaruj połową konfitury. Odstaw do ostygnięcia. Mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem, rdzeniem wanilii i skórką cytrynową. Rozsmaruj na cieście, schłodź. W tym czasie umyj i osusz nektarynki, usuń pestki, miąższ owoców pokrój w cienkie cząstki. Ułóż je na warstwie kremu. Posmaruj pozostałą konfiturą, posyp pistacjami. Smacznego!:)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 75 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 24 |
Autor | Basia |