Składniki:
4 piersi kurczaka,
pęczek dymki,
5 dag chudego wędzonego boczku,
25 dag masła,
2 żółtka,
5-7 łyżek białego wytrawnego (lub półwytrawnego) wina,
olej,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Piersi kurczaka umyć, osuszyć na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzać olej, smażyć na nim kawałki kurczaka - aż się fajnie zarumienią, przyprawić solą i pieprzem. Dymkę opłukać, pokroić w cieniutkie krążki. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na chrupko na patelni na średnim ogniu, dodać ok. 3/4 pokrojonej dymki, zeszklić i odstawić. Przygotować sos: masło stopić na małym ogniu, usunąć tworzącą się pianę. Do metalowj miseczki wlać białe wino, dodać żółtka i dokładnie zmiksować w gorącej kąpieli (nie dopuścić do zagotowania się). Powoli wlewać stopione masło, ciągle mieszając. Sos przyprawić solą i pieprzem (dobry jest kolorowy). Na końcu dodać do tego boczek z dymką, ostrożnie zamieszać.
Jak podawać?
Podawać z ugotowanymi całymi ziemniakami. Na talerz wyłożyć porcję ziemniaków, podsmażoną pierś kurczaka i to polać ciepłym sosem holenderskim. Udekorować kawałkami pomidora. Całość posypać resztą dymki (szczypiorku). Przepyszne i szczerze polecam!
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | Hannah |