Składniki:
250 g mąki pszennej, 1,5-2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki stołowe cukru, 1 jajko, 15 g stopionego masła, 300 ml mleka, 3 jabłka, groszki z czekolady deserowej (do kupienia w sklepie jako dekoracja), dodatkowo ewentualnie sos czekoladowy do polania placuszków.
Jak przyrządzić?
Przesiać mąkę do miski, dodać proszek do pieczenia i cukier, wymieszać. W środku zrobić wgłębienie, do którego wlać stopione masło i jajko. Ubijać (można mikserem), stopniowo wlewając mleko, aż powstanie gładkie, rzadkie ciasto. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasiennie i zetrzeć na tarce. Wrzucić do ciasta razem z groszkami, starannie wymieszać. Patelnię rozgrzać i natłuścić. Smażyć placuszki na średnim ogniu. Na jeden placuszek należy wylać dwie łyżki stołowe ciasta i rozprowadzić je, tworząc placek o średnicy 7-8 cm. Smażyć przez kilka minut, aż na powierzchni placka pojawią się bąbelki. Przełożyć na drugą stronę i smażyć jeszcze kolejną minutę. Zdjąć z patelni i podawać lub przechowywać w ciepłym miejscu. Przed podaniem można, jak ktoś woli, polać je sosem czekoladowym lub syropem klonowym. Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | kalipso |