Składniki:
1 kg pieczarek, 2 piersi kurczaka, puszka kukurydzy, 5 ogórków kiszonych, 5 jajek, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 1/2 słoika majonezu, 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Jak przyrządzić?
Pieczarki obieramy, kroimy w paski i gotujemy 15 min w osolonej wodzie. Piersi kurczaka przyprawiamy ziołami prowansalskimi i ewentualnie przyprawą do gyrosa i smażymy do miękkości na oleju. Cebulę kroimy w kostkę i sparzamy wrzątkiem. Ogórki i jajka kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy na prasce. Kukurydzę odcedzamy. Wszystkie składniki odsączone przekładamy do miski, dodajemy majonez i jogurt, doprawiamy solą i pieprzem.
Uwagi:
Można użyć samego majonezu, ale z jogurtem jest łagodniejsze. Sałatka jest naprawdę dobra, radzę spróbować.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | Lidka |