Składniki:
4 jajka, 10 dag cukru, 10 dag masła, 15 dag gorzkiej czekolady, 3 łyżki kirszu (czystej wódki wiśniowej) + trochę do nasączenia ciasta, 5 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 15 dag mielonych orzechów laskowych, 1 litr kremówki, 1 cukier waniliowy, 80 dag wiśni.
Jak przyrządzić?
Utrzyj jajka z cukrem. Dodaj stopione masło, rozpuszczoną czekoladę oraz 3 łyżki kirszu. Orzechy upraż na suchej patelni, dodaj do masy jajecznej razem z mąką i proszkiem do pieczenia. Napełnij tortownicę, piecz 45 minut w temp. 190 st. Ostudź, przekrój na 3 placki. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym. Placki nasącz kirszem, dwa przełóż bitą śmietaną. Na śmietanie ułóż osączone wiśnie, przykryj trzecim plackiem. Tort posmaruj resztą śmietany. Możesz posypać wiórkami czekoladowymi i ozdobić wiśniami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Autor | Basia |