Składniki:
Paczka makaronu 500 g, 100 ml śmietanki słodkiej 12%, trzy małe cukinie, sól, pieprz, ząbek czosnku, trzy łyżki oliwy z oliwek, bazylia (najlepiej świeża), parmezan do posypania.
Jak przyrządzić?
W czasie gdy gotujemy makaron, wlewamy na patelnię oliwę z oliwek i pokrojony w plasterki czosnek. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone w plasterki cukinie, przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy cukinia będzie mięka, troche przysmażona, odstawiamy z ognia, wlewmy śmietankę do cukinii, mieszamy. Odcedzamy makaron i wrzucamy go z powrotem do garnka, dodajemy cukinię, mieszamy. Nakładamy na talerz, posypujemy parmezanem i bazylią. Smacznego!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Autor | Izolda |