Składniki:
2 kg mąki, kostka drożdży, 2 litry wody, olej (ok. 100 ml), sól, dodatki (np. przesmażona cebula, siemię lniane, papryka, czosnek, otręby, zboża, zioła... co kto lubi).
Jak przyrządzić?
Drożdże rozpuścić w chłodnej przegotowanej wodzie, dodać mąkę i sól, wyrabiać jak na drożdżówkę, dodać olej i dodatki, jeszcze troche wyrabiać i ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem blaszki lub foremki, poczekać trochę, aż podrosną, posmarować białkiem i piec w temperaturze ok. 180 stopni przez 1 godzinę.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 bochenki |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | grigor20 |