Składniki:
8 żółtek, 1/4 szklanki cukru, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 4 szklanki gęstej śmietany, cynamon do smaku, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, 2 szklanki brązowego cukru.
Jak przyrządzić?
Utrzeć żółtka z cukrem i mąką ziemnaczaną w rondlu na małym ogniu. Dodać śmietanę, wymieszać. Dodać cynamon, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Gotować na małym ogniu przez 10 minut, ciągle mieszając. Wylać do formy, ostudzić. Ochłodzić w lodówce. Skarmelizować brązowy cukier. Wyłożyć krem na salaterkę (lub mały spodek), polać karmelem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Jak podawać?
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Uwagi:
Stosować się do przepisu.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6-8 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | dorota |