Kto wątróbkę ceni, niech spróbuje. Jabłka to idealny do niej dodatek. Dzięki tym owocom staje się naprawdę szlachetnym mięsiwem. Po prostu wątróbka lubi jabłka. A i pracy przy tym niewiele. Jedyny warunek, to odpowiednie jabłka. Takie do przetwarzania na ciepło. Ale nie ma obaw. Nawet zimą można kupić na straganach szare renety. A że wątróbka lubi także czerwone wino i zioła, to efekt jest naprawdę wyśmienity.
Składniki:
3 twarde kwaskowe jabłka (np. renety),
50 dag wątróbek kurzych,
1 łyżka ziół prowansalskich,
1 kieliszek wina czerwonego,
3 łyżki oliwy do smażenia,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Jabłka kroimy na ósemki i podsmażamy na oliwie.
Kiedy lekko zmiękną (po ok. 5 minutach) na patelnię wkładamy oczyszczone wątróbki i smażymy na dużym ogniu po kilka minut z każdej strony.
Zmniejszamy ogień, całość posypujemy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, wlewamy wino i dusimy przez 5 minut.
Jak podawać?
Podajemy z ziemniakami oraz sałatą.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |