Składniki:
4 piersi kurczaka, 2 kostki bulionu, 1/2 szklanki ryżu, oliwa do smażenia, 1/2 szklanki rodzynek, 4 cebule, 2 żółte papryki, pieprz, cynamon.
Jak przyrządzić?
Podsmażamy drobno pokrojone piersi kurczaka. Zdejmujemy z patelni, na tym samym tłuszczu szklimy cebulę. Kurczaka z cebulą wkładamy do garnka, dodajemy rodzynki, pokrojoną paprykę, przyprawiamy cynamonem i pieprzem. Dusimy ok. 30 minut, podlewamy odrobiną wody. Dodajemy ryż, 2 szkl. bulionu (z kostek) i gotujemy, aż ryż zmięknie.
Potrzebne przybory:
patelnia, garnek, deska, nóż
Uwagi:
Najlepiej jest dodać cynamon na samym końcu. W innym przypadku może nadać potrawie gorzki smak.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Madziotto |