Składniki:
1 cebula, 2-3 ząbki czosnku, 200 dag szynki, 250 ml śmietany 18%, 2 serki Hochland topione śmietankowe, 1 paczka brokułów mrożonych, paczka makaronu typu łazanki lub wstążki.
Jak przyrządzić?
Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, następnie dodajemy szynkę pokrojoną w małe prostokąty. Brokuły mrożone kroimy na małe kawałki i wrzucamy na podsmażoną szynkę. Chwilę podsmażamy wszystko razem. Następnie zalewamy to śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec wrzucamy 2 trójkąty serka topionego i mieszamy, aż się rozpuści. Do sosu dodajemy ugotowany wcześniej makaron, wszystko starannie mieszamy i podajemy zaraz po przyrządzeniu.
Potrzebne przybory:
2 garnki: pierwszy do gotowania makaronu, a drugi do sosu, deska do krojenia i nóż
Jak podawać?
Gorącą, na głębszym talerzu, przybraną listkiem bazylii, można posypać tartym parmezanem. Smacznego!
Uwagi:
Zamiast szynki można przyrządzić ten sam przepis z mięsem mielonym (wówczas wydłuży się o 10 minut czas przygotowywania). Można dodać oregano i bazylię. Lepiej jest użyć brokułów mrożonych (szybciej się uduszą).
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | natee |