Sałatka pastelowa

Przepis kulinarny

Składniki:

1 puszka kukurydzy, 1 słoiczek sałatki z selera, 30-40 dag wędliny (najlepiej szynki konserwowej, ale może być i dobra mortadela), 5-6 jajek ugotowanych na twardo, 1 puszka ananasa w plastrach (lub posiekanego), 1 duży surowy por lub 2 małe, 1 majonez, biały pieprz.

Jak przyrządzić?

Jajka i wędlinę pokroić w kostkę mniej więcej tej wielkości co kukurydza. 3/4 białej części pora i trochę zielonej pokroić w bardzo cieniutkie półplasterki (po pokrojeniu "roztrzepać" palcami, żeby się ładnie rozdzieliło). Ananasa odcedzić z soku i jeśli jest w plastrach - pokroić na niewielkie kawałki, jeśli jest w kawałkach, to już nie rozdrabniać. Selera i kukurydzę odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać w misce i dodać majonez (ilość w zależności od indywidualnych upodobań). Nie solić! Doprawić jedynie niewielką ilością białego pieprzu. Schłodzić w lodówce i podawać.

Jak podawać?

Ja podaję tę sałatkę tak, jak podałam w przepisie - wymieszaną. Raz moja koleżanka podała ją ułożoną w szklanej misie warstwami z majonezem na wierzchu. Wyglądała bardzo atrakcyjnie, jednak według mnie straciła na smaku (niewymieszane składniki nie "przegryzły się") i niewygodnie się ją mieszało na talerzyku.

Uwagi:

Ja do tej sałatki staram się zawsze używać majonezu Babuni z Hellmann's lub (jeśli go nie mam), majonezu z Winiar - ale to już kwestia smaku. Nazwa "pastelowa", bo sałatka ma bardzo delikatny kolor.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania25 min.
Trudnośćprosty
AutorAga

Sałatka pastelowa: Podobne przepisy

Sałatka pastelowa: wypróbuj również

Powiązane Tematy