Składniki:
Skrzydełka kurczaka - 1 kg, papryczka ostra chili, pieprz i sól, ostra papryka sypka, 1 duża cebula i 1 główka czosnku, olej - 5 łyżek stołowych.
Jak przyrządzić?
Myjemy skrzydełka i dzielimy na porcyjki. Części, które nie mają mięsa, wyrzucamy. Skrzydełka posypujemy przyprawami i nacieramy papryczką chili i czosnkiem. Paprykę i czosnek zostawiamy na później. Po przyprawieniu odkładamy skrzydełka na godzinę do lodówki, żeby się przegryzły. Po godzinie układamy je w żaroodpornym naczyniu, dodajemy olej. Obieramy i siekamy cebulę, rozkładamy ją na skrzydełkach, pozostały czosnek i papryczkę chili kroimy na drobne kawałki i dodajemy do skrzydełek. Naszykowane danie wkładamy do pieca na około 40 minut, piec rozgrzewamy do 180 st. C.
Potrzebne przybory:
żaroodporne naczynie i nóż
Jak podawać?
Podawać najlepiej na gorąco.
Uwagi:
Uwaga, ostre!
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Laminha |