Składniki:
70 dag kiełbasy (toruńska, podlaska), 40 dag pieczarek, 3 ziemniaki, 1 marchewka, 1 op. barszczu białego w torebce, 1 op. żurku w torebce, 1/2 główki czosnku, kostka rosołowa, majeranek, pieprz mielony (sugeruję pieprz biały), ziele angielskie, liść laurowy, ew. sól.
Jak przyrządzić?
Do ok. 4 l wody wrzucamy: pokrojone w kostkę kiełbasę, marchewkę, ziemniaki, pokrojone pieczarki i gotujemy ok. 40-50 min. Potem dorzucamy dokładnie rozprowadzone w wodzie zupy, zgnieciony czosnek i przyprawy. Gotujemy jeszcze 15-20 min i gotowe! Prawda, że proste?
Jak podawać?
Można dodać śmietanę, jeśli ktoś lubi. Doskonale smakuje z bagietką/bułką, a jeszcze lepiej, jak jest podpieczona i chrupka.
Uwagi:
Niektórym użycie zup z torebki może się wydawać profanacją, ale są one świetną bazą do przygotowania bardziej złożonych potraw. Zupa jest trochę nietypowa, ale smakuje wyśmienicie. Smacznego!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | prosty |
Autor | olo-deskorolo |