Tej nazwy używać będą puryści językowi. Na co dzień - kartoflanka.W pełni odzwierciedla jej niezobowiązujący, domowy i skromny charakter.Zawarta jest w niej przytulność kuchni, pewność, że po powrocie do domu na stolepojawi się talerz dymiącej i apetycznie pachnącej zupy. Coraz rzadziej gotujemy zupy.Zabiera to sporo czasu i okazuje się, że wcale nie jest takie tanie.Jednak jesienią i zimą zupa ma swój szczególny czar. Zwłaszcza kartoflanka.
Składniki:
- 2 litry wywaru na zupę z mięsa; lub tylko jarzynowego wraz z jarzynami,
- 2 suszone podgrzybki,
- 5 dkg boczku wędzonego,
- 1 cebula,
- 1 kg ziemniaków,
- zielona pietruszka lub koperek,
- 2 łyżki mąki lub pojemnik śmietany 12%.
Jak przyrządzić?
1) Do ugotowanego wywaru wrzucamy pokruszone grzyby. Następnie pokrojone stosunkowo drobno ziemniaki. Gotujemy ok. 15 min. Musimy uważać aby ich nie rozgotować.
2) Z zupy wyjmujemy jarzyny, kroimy dość drobno i wrzucamy z powrotem.
3) Na gorącej patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek, następnie dorzucamy do niego drobno posiekaną cebulę.Smażymy do momentu, gdy nabiorą rumianego koloru.
4) Jeśli chcemy, żeby nasza kartoflanka była na śmietanie, to zawartość patelni wrzucamy do garnka.Do kubka wlewamy nieco gorącej zupy. Dodajemy śmietanę. Mieszamy i wlewamy do garnka z zupą.
5) Zagotowujemy raz, powoli doprowadzając do wrzenia. Posypujemy obficie zielonym koperkiem lub natką pietruszki.
6) Jeśli nasza kartoflanka ma być na zasmażce, do patelni (pkt. 3) wsypujemy 2 łyżki mąki i chwilę mieszamy,aż mąka również się przyrumieni. Na patelnię wlewamy kilka łyżek wywaru. Mieszamy łyżką na jednolitą mieszaninęi wlewamy do garnka z zupą. Następnie realizujemy pkt. 5.
Jak podawać?
Oczywiście gorącą. Jeśli była gotowana na mięsie - co smakowitsze kawałki moga wylądować w talerzu.Wyjątkowo zgłodniali zagryzają pajdą chleba.
Uwagi:
Ta sama kartoflanka po zmiksowaniu staje się zupą typu "krem". Posypana grzankami z chleba nabierainnego charakteru. Choć to ciągle ta sama zupa ziemniaczana.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 porcji |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 5 zł |