Kartoflanka - Przepis

Przepis kulinarny
Kartoflanka Zobacz 3 zdjęcia

Tej nazwy używać będą puryści językowi. Na co dzień - kartoflanka.W pełni odzwierciedla jej niezobowiązujący, domowy i skromny charakter.Zawarta jest w niej przytulność kuchni, pewność, że po powrocie do domu na stolepojawi się talerz dymiącej i apetycznie pachnącej zupy. Coraz rzadziej gotujemy zupy.Zabiera to sporo czasu i okazuje się, że wcale nie jest takie tanie.Jednak jesienią i zimą zupa ma swój szczególny czar. Zwłaszcza kartoflanka.

Składniki:

- 2 litry wywaru na zupę z mięsa; lub tylko jarzynowego wraz z jarzynami,
- 2 suszone podgrzybki,
- 5 dkg boczku wędzonego,
- 1 cebula,
- 1 kg ziemniaków,
- zielona pietruszka lub koperek,
- 2 łyżki mąki lub pojemnik śmietany 12%.

Jak przyrządzić?

1) Do ugotowanego wywaru wrzucamy pokruszone grzyby. Następnie pokrojone stosunkowo drobno ziemniaki. Gotujemy ok. 15 min. Musimy uważać aby ich nie rozgotować.

2) Z zupy wyjmujemy jarzyny, kroimy dość drobno i wrzucamy z powrotem.

3) Na gorącej patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek, następnie dorzucamy do niego drobno posiekaną cebulę.Smażymy do momentu, gdy nabiorą rumianego koloru.

4) Jeśli chcemy, żeby nasza kartoflanka była na śmietanie, to zawartość patelni wrzucamy do garnka.Do kubka wlewamy nieco gorącej zupy. Dodajemy śmietanę. Mieszamy i wlewamy do garnka z zupą.

5) Zagotowujemy raz, powoli doprowadzając do wrzenia. Posypujemy obficie zielonym koperkiem lub natką pietruszki.

6) Jeśli nasza kartoflanka ma być na zasmażce, do patelni (pkt. 3) wsypujemy 2 łyżki mąki i chwilę mieszamy,aż mąka również się przyrumieni. Na patelnię wlewamy kilka łyżek wywaru. Mieszamy łyżką na jednolitą mieszaninęi wlewamy do garnka z zupą. Następnie realizujemy pkt. 5.

Jak podawać?

Oczywiście gorącą. Jeśli była gotowana na mięsie - co smakowitsze kawałki moga wylądować w talerzu.Wyjątkowo zgłodniali zagryzają pajdą chleba.

Uwagi:

Ta sama kartoflanka po zmiksowaniu staje się zupą typu "krem". Posypana grzankami z chleba nabierainnego charakteru. Choć to ciągle ta sama zupa ziemniaczana.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania70 min.
Trudnośćprosty
Porcje6 porcji
Kalorycznośćmało
Przybliżony koszt5 zł

Kartoflanka: Podobne przepisy

Kartoflanka: wypróbuj również

Kartoflanka - przepis na gęstą zupę z boczkiem

... Co może smakować w taki zimny, ponury dzień? Coś ciepłego, gęstego, pożywnego i pachnącego – kartoflanka z boczkiem. Ta potrawa nasyci i rozgrzeje każdego. Zupa z kartofli może nie brzmi zbyt wykwintnie, ale najlepsze są najprostsze potrawy, ...

dawno temu

Kilometr zero na talerzu

... Zupa kartoflowa, czyli znana wszystkim kartoflanka, może polepszyć jakość naszego życia. Taki wniosek płynie z książek Anny Ciesielskiej, specjalistki ds. żywienia, zafascynowanej taoizmem ... świetnie smakują, rozgotowane, z płatkami owsianymi ...

dawno temu

Pora na rozgrzewkę - zupy idealne na jesień i zimę

... się “chłopskimi”, ze względu na ich wysoką pożywność, która powoduje, że uczucie głodu jest na długo zażegnane. Kremowa kartoflanka – zwykle na jej główne dodatki składają się włoszczyna i cebulka ... w 1. Mamy tu bowiem tradycyjną kartoflankę ...

dawno temu

Zupa ziemniaczana

... się to z negatywnym skutkiem dla naszego zdrowia, dlatego warto poświęcić chwilę i poznać smak nieco zapomnianej już zupy kartoflanki. Nie trać zatem czasu i poznaj przepis na zupę ziemniaczaną. Przepis na zupę ...

dawno temu

Przepis na pulpety

... pietruszki, kawałek selera i gotować je przez kwadrans. 5. Z wywaru jarzynowego warto zrobić zupę pomidorową, jarzynową lub kartoflankę.     ...

dawno temu

Właściwości kukurydzy

... będą także dodane do puszystych placków sojowych lub ziemniaczanych czy nawet mielonych kotletów. Co ciekawe sprawdzą się one także w przypadku zup. Tradycyjna kartoflanka czy kapuśniak zyskają ...

dawno temu

Powiązane Tematy