Niepowtarzalny smak i zapach uzyskujemy gotując młodą kapustę w maju i w czerwcu. Ta gęsta zupa jest sycąca, zdrowa, a do tego, w porównaniu z innymi zupami - niskokaloryczna. Jeśli nie zjesz wkładki, czyli żeberek i zrezygnujesz z zasmażki, możesz bez obaw włączyć zupę do odchudzającego menu.
Składniki:
Dwie główki młodej kapusty,
30 dag żeberek,
1 marchewka,
1 pietruszka,
kawałek selera,
pęczek koperku,
5 dag słoniny,
łyżka mąki,
sól,
pieprz,
cukier,
kminek i ocet (niekoniecznie).
Jak przyrządzić?
Żeberka i włoszczyznę gotuj przez 30 minut w sporym garnku (musi się tam zmieścić pokrojona kapusta). Kapustę obierz z wierzchnich zielonych liści i wyrzuć je. Resztę poszatkuj i wrzuć do przygotowanego bulionu. Gotuj 30 - 40 minut.
Pod koniec gotowania dodaj pokrojony koper, przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Jeśli lubisz, możesz też odrobiną octu. Najzdrowszy jest jabłkowy. Kapuściany smak świetnie komponuje się także z kminkiem. Możesz dodać szczyptę. Kminek usprawnia trawienie, ale nie każdy lubi jego aromat i smak.
Na patelni usmaż pokrojoną w drobną kostkę słoninę, dodaj łyżkę mąki i mieszając zrób zasmażkę. Dodaj ją do kapusty. Gęsta zupa pasuje do młodych okraszonych ziemniaków w mundurkach.
Jak podawać?
Młodą kapustę najlepiej podawać z razowym pieczywem lub z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem lub szczypiorkiem i okraszonymi słoninką.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5-6 |
Przybliżony koszt | 9 zł |