Składniki:
filet z kurczaka, brokuły, fasolka szparagowa, marchewka, czerwona papryka, cukinia, czosnek, oliwa z oliwek
Jak przyrządzić?
Filet pokroić w kosteczkę i usmażyć (poddusić) z rozmiażdżonym czosnkiem na oliwie. Na parze udusić wszystkie warzywa - pokroić można różnie bądź zetrzeć na tartce. Wymieszać kurczaka z warzywami - ciut razem poddusić, żeby wymieszały się smaki. Podawać na ciepło (ale smaczne jest też na zimno).
Potrzebne przybory:
garnek do gotowania na parze, patelnia (lub wok), nóż, wyciskacz do czosnku, deska, drewniana łyżka
Jak podawać?
Dowolnie.
Uwagi:
Danie to można jeść nawet 3 razy dziennie - jest lekkostrawne, niskokaloryczne, dostarczające dużo witamin i innych niezbędnych w codziennej diecie składników.Można zaryzykować stwierdzenie, że jest to danie odchudzające, a z całą pewnoscią nie jest tuczące!!!Ilość warzyw i proporcje można modyfikować zależnie od upodobań, ale wskazane jest użycie wszystkich wymienionych.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Autor | monika seredyńska |