Kotlety sojowe po grecku (autor olga)

Przepis kulinarny

Składniki:

1 opakowanie kotletów sojowych a la schabowych, bułka tarta, jajko, warzywa (3 marchewki, 3 pietruszki, 1 seler, pęczek zielonej pietruszki, 2 cebule), 1/2 szklanki oleju, 1/2 kg świeżych pomidorów (zrobić przecier) lub 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego, przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany lub ząbek świeżego, liść laurowy

Jak przyrządzić?

Przygotowujemy 1 litr wrzącego bulionu warzywnego (np. z kostki rosołowej) z dodatkiem przypraw: soli, czosnku granulowanego (ewentualnie ząbek świeżego), ostrej papryki, kilku ziarenek pieprzu, 1 liścia laurowego i innych przypraw wg uznania. W tak przygotowanym bulionie gotujemy pod przykryciem i na małym ogniu kotlety przez około 3-5 minut. Odsączamy (można dodatkowo lekko posolić i popieprzyć), panierujemy w jajku i tartej bułce. Smażymy krótko na złoty kolor. Warzywa oczyścić i zetrzeć na grubej tarce. Cebulę pokroić w plastry i razem z innymi warzywami włożyć do garnka z olejem, dusić do miękkości. Do warzyw dodać przecier ze świeżych pomidorów (lub koncentrat ze słoiczka) i doprawić do smaku. Usmażone kotlety wyłożyć na półmisek, przykryć je warzywami i polać powstałym sosem.

Potrzebne przybory:

garnek, durszlak, patelnia, tarka

Jak podawać?

Podawać na gorąco lub na zimno z białym pieczywem. Smaczne również z naturalnym ryżem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt6 zł
Autorolga

Kotlety sojowe po grecku (autor olga): Podobne przepisy

Kotlety sojowe po grecku (autor olga): wypróbuj również

Powiązane Tematy