Składniki:
1 opakowanie kotletów sojowych a la schabowych, bułka tarta, jajko, warzywa (3 marchewki, 3 pietruszki, 1 seler, pęczek zielonej pietruszki, 2 cebule), 1/2 szklanki oleju, 1/2 kg świeżych pomidorów (zrobić przecier) lub 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego, przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany lub ząbek świeżego, liść laurowy
Jak przyrządzić?
Przygotowujemy 1 litr wrzącego bulionu warzywnego (np. z kostki rosołowej) z dodatkiem przypraw: soli, czosnku granulowanego (ewentualnie ząbek świeżego), ostrej papryki, kilku ziarenek pieprzu, 1 liścia laurowego i innych przypraw wg uznania. W tak przygotowanym bulionie gotujemy pod przykryciem i na małym ogniu kotlety przez około 3-5 minut. Odsączamy (można dodatkowo lekko posolić i popieprzyć), panierujemy w jajku i tartej bułce. Smażymy krótko na złoty kolor. Warzywa oczyścić i zetrzeć na grubej tarce. Cebulę pokroić w plastry i razem z innymi warzywami włożyć do garnka z olejem, dusić do miękkości. Do warzyw dodać przecier ze świeżych pomidorów (lub koncentrat ze słoiczka) i doprawić do smaku. Usmażone kotlety wyłożyć na półmisek, przykryć je warzywami i polać powstałym sosem.
Potrzebne przybory:
garnek, durszlak, patelnia, tarka
Jak podawać?
Podawać na gorąco lub na zimno z białym pieczywem. Smaczne również z naturalnym ryżem.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | olga |