Składniki:
3 łyżki oliwy z oliwek,
2 zmiażdżone ząbki czosnku,
900 g cienko pokrojonych pieczarek,
5�6 łyżek posiekanej natki pietruszki,
1 łyżeczka świeżego oregano lub 1/4 łyżeczki suszonego,
sól i czarny pieprz,
225 g świeżego ciasta makaronowego lub 6-8 suchych płatów, 155 g świeżo startego parmezanu.
Sos beszamelowy:
55 g masła,
1 drobno posiekana mała cebula,
4 łyżki mąki,
4 szklanki gorącego mleka,
sól,
świeżo zmielony czarny pieprz,
1 duże żółtko.
Jak przyrządzić?
Przygotowujemy sos: rozpuszczamy masło w dużym rondlu i na średnim ogniu podsmażamy cebulę przez 5 min, aż będzie miękka. Wsypujemy mąkę i smażymy 1 min, ciągle mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia i stopniowo dodajemy gorące mleko, cały czas mieszając. Stawiamy garnek z powrotem na ogniu i nie przestając mieszać, gotujemy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy sól i pieprz. Zmniejszamy płomień i gotujemy przez następne 10 min. Rozmącamy jajko w niewielkiej misce. Hartujemy odrobiną gorącego sosu i wlewamy do garnka, mieszając, by jajko się nie zwarzyło. Gotujemy przez 30 s, mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia, utrzymujemy go w cieple, żeby nie powstał kożuch. Przygotowujemy lasagne: podgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy grzyby, zwiększamy płomień i smażymy, aż będą złote. Dodajemy zioła. Zmniejszamy płomień i smażymy 10 min, aż prawie cały płyn wyparuje. Zdejmujemy z ognia i przyprawiamy. Rozgrzewamy piekarnik. Wykładamy wysmarowaną blachę (20 cm x 25 cm) 1/3 ciasta. Wykładamy 1/3 masy grzybowej, polewamy 1/3 sosu i posypujemy 1/3 sera. Powtarzamy te czynności dwukrotnie. Pieczemy 25-30 min, aż ser będzie złoty.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Autor | Magda |