Składniki:
1 duży ananas, 200 g kiwi, 2 łyżki stołowe płynnego miodu, sok z 1 cytryny, skórka cytrynowa, 1 litr odtłuszczonego mleka, 2 łyżki cukru gronowego, 250 g ryżu, świeża zielenina, 2 łyżki ziaren sezamu, 1 łyżeczka mielonego cynamonu.
Jak przyrządzić?
Obierz ananas, usuwając twarde części, miąższ pokrój w kostkę. Obierz kiwi ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. W niewielkiej miseczce wymieszaj dwie łyżki miodu i sok wyciśnięty z 1 cytryny, dodaj pokrojony ananas i odstaw na 30 min. Do garnka wlej mleko, wsyp cynamon, cukier, dodaj skórkę startą z cytryny oraz szczyptę soli. Zagotuj. Do gotującego się mleka wsyp ryż, zamieszaj i gotuj około 30 min na małym ogniu, aż ryż będzie miękki. Odstaw, by ostygł. Na mocno rozgrzanej patelni, bez tłuszczu, podpraż ziarna sezamowe, aż nabiorą złocistego koloru. Ugotowany ciepły ryż rozkładaj na talerzach, dodaj przygotowany wcześniej ananas, wymieszaj. Otocz ryż plasterkami kiwi, posyp drobno posiekaną zieleniną i uprażonymi ziarnami sezamowymi. Dodatkowo danie można przyzdobić świeżymi owocami sezonowymi.
Uwagi:
Deser ananasowo-ryżowy jest idealny dla wszystkich dbających o figurę - wybornie smakuje i jest niskokaloryczny.Ten przepis jest przygotowany dla 4 osób.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | 325 kcal |
Autor | katya |