Składniki:
80 dag filetów z dorsza (bez skóry), sok z cytryny, 2 pory, 1/2 cukinii, 4 marchewki, 1 pietruszka, 1 pomidor, kiełki rzodkiewek, sól, pieprz (najlepiej biały), 1 lyżka masła, natka pietruszki lub koperek
Jak przyrządzić?
Rybę umyć i osuszyć, posypać solą i drobno zmielonym pieprzem. Skropić sokiem z cytryny, odstawić w chłodne miejsce na godzinę.Warzywa oczyścić, umyć, obrać, opłukać, osączyć. Młode pory pokroić wzdłuż, marchewki oskrobać, pokroić w cienką słomkę lub w plasterki, cukinię w krążki.Umieścić koszyczek na garnku z wodą, włożyć do niego warzywa, rybę i ugotować. Gotowe wyłożyć na talerz, posypać kiełkami, natką i wiórkami masła.
Potrzebne przybory:
sitko do gotowania na parze
Jak podawać?
Podawać z kiełkami, natką, ktore nadają kolorytu potrawie oraz dodatkowych doznań smakowych.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Autor | Marta |