Składniki:
0,5 kg polędwiczek wieprzowych,
olej,
śmietana 36% Kuchmistrza,
25 ml koniaku,
grzyby (borowik, kurka, podgrzybek),
pieprz biały, sól, vegeta,
ziemniaki,
boczek,
cebula,
olej,
ser rokpol,
przyprawa grillowa Kamis pikantna,
natka pietruszki
Jak przyrządzić?
Polędwiczki pokroić w plastry, lekko wyklepać, posolić, podsmażyć na oleju. Dodać grzyby i smażyć. Jak mięso zmięknie, dodać śmietanę i koniak. Przyprawić do smaku.Ziemniaki młode ugotować bez skórki. Cebulę i boczek podsmażyć. Ziemniaki przestudzone pokroić w różne kształty, dodać do boczku i cebuli. Podsmażać razem. Dodać przyprawę grillową. Chwilę przed podaniem dodać do ziemniaków pokrojony w kostkę ser rokpol i posypać pietruszką.
Uwagi:
Można również podawać z malutkimi placuszkami ziemniaczanymi.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Kasia Z |